Jak wybrać dobrą patelnię kamienną?

Jeśli szukasz wytrzymałej patelni mającej służyć przez lata, powinieneś rozważyć zakup patelni kamiennej. Na pewno często smażysz w kuchni rozmaite potrawy, więc warto zainwestować w dobrej jakości naczynie. Zastanawiasz się, co wyróżnia patelnie kamienne i czy są warte swojej ceny? Zapraszamy do lektury.

Właściwości patelni kamiennych

Ten rodzaj patelni cieszy się bardzo dobrymi opiniami, ponieważ łatwo na nich przyrządzać różne rodzaje dań. Łatwo przyrządzisz na niej potrawy zarówno duszone, jak i smażone. Co więcej, kamienne patelnie są bardzo odporne na uszkodzenia – niektóre modele można także czyścić w zmywarce.

Patelnie kamienne nagrzewają się dość szybko oraz także doskonale utrzymują i rozprowadzają ciepło. To bardzo ważne, jeżeli zależy Ci na równo usmażonych potrawach. Dodatkowym atutem patelni kamiennych jest to, że są przyjazne dla środowiska.

Rodzaje patelni kamiennych

Jeśli zdecydujesz się na kupno patelni kamiennej, do wyboru są 3 różne materiały:

  1. granit,
  2. tytan,
  3. marmur.

Wszystkie wymienione wyżej materiały charakteryzują się wysoką odpornością, dobrym przewodnictwem cieplnym oraz nieprzywierającą powłoką. Najbardziej trwała, ale przy tym najdroższa, jest patelnia z tytanową powłoką. Mimo wysokiej ceny jest to doskonała inwestycja, jeśli zależy Ci na sprzęcie wysokiej klasy. Można spokojnie myć ją w zmywarce.

Na patelniach z tytanową lub granitową powłoką bez problemu usmażysz potrawy bez użycia tłuszczu, co z pewnością spodoba się osobom dbających o sylwetkę. Oprócz tego patelnia tytanowa wyróżnia się delikatnym, stylowym wyglądem. Patelnie marmurowe i granitowe swoim designem przypominają tradycyjne patelnie, co niektórzy traktują jako ich sporą zaletę, dla innych jednak jest to minus.

Jak używać patelni kamiennej?

Pomimo faktu, że patelnie kamienne bardzo wytrzymałymi naczyniami, nie należy oczywiście tego faktu przesadnie wykorzystywać. Jeśli na etykiecie znajduje się komunikat o tym, że patelnia nie nadaje się do mycia w zmywarce, nie można zignorować takiej informacji, ponieważ możemy uszkodzić naczynie. Zwykle wystarczy tylko przetrzeć patelnię gąbką albo nawilżonym papierowym ręcznikiem (pod warunkiem, że nie użyliśmy do smażenia dużej ilości tłuszczu). Ewentualne resztki po przypalonej żywności łatwo da się usunąć przy pomocy soli (duża ilość soli wymieszana z odrobiną wody, tak aby powstało coś w rodzaju pasty).

Należy także wiedzieć, że patelnia z powłoką kamienną nie reaguje zbyt dobrze na gwałtowne zmiany temperatury. W związku z tym wykluczone jest zalewanie rozgrzanej patelni zimną wodą, ponieważ na jej powierzchni mogą pojawić się pęknięcia. Natomiast do mieszania potrawy albo zdejmowania ich z naczynia trzeba używać silikonowych albo drewnianych łyżek.

Podsumowanie

Na pewno zauważyłeś, na rynku znaleźć można patelnie rozmaitego rodzaju. Dobrych i wysokiej jakości naczyń najlepiej szukać w branżowym sklepie, na przykład Prymus AGD. Po lekturze powyższego artykułu masz już odpowiednią wiedzę, aby łatwo wybrać naczynie, która spełni Twoje wymagania.