Jak grillować

Grillowanie to proces wymagający nie tylko odpowiedniego sprzętu i akcesoriów, ale też umiejętności przygotowania rusztu i kontrolowania warunków właściwych dla konkretnych potraw. Osoby o kulinarnych zamiłowaniach doskonale wiedzą, że innego postępowania wymaga mięso drobiowe, a innego wołowina, podobnie jak szczególne warunki trzeba stworzyć dla ryb czy warzyw. Wprawdzie każdy może upiec na grillu szaszłyk czy karkówkę, jednak nie każdy osiągnie ten sam efekt smakowy i doskonałość. Co warto wiedzieć o grillowaniu, aby zagwarantować jego najlepsze efekty?

jak grillowac

Rozpalanie i temperatura grilla

Najważniejszym elementem wpływającym na proces pieczenia jest temperatura wewnątrz komory i na samym ruszcie. Odpowiednie dostosowanie do rodzaju potrawy pozwoli na doskonałe wypieczenie na wylot, a jednoczesne zachowanie soczystości mięsa, bez jego przypalenia czy wysuszenia. W grillach węglowych pierwszym etapem zawsze jest rozpalanie węgla w kominie. Ilość węgla decyduje o późniejszej temperaturze, dlatego ważne jest precyzyjne odmierzenie ilości brykietów. Do rozpalenia można użyć podpałki Weber. Do regulowania temperatury służą też wywietrzniki w pokrywie. Im są one bardziej otwarte, tym więcej tlenu dopływa do paleniska, a temperatura wnętrza jest wyższa. Do wygaszenia wywietrzniki należy zamknąć.

potrawy z grilla

Strefy temperatury na ruszcie

Ponieważ pieczenie różnych produktów wymaga nieco innych temperatur warto wiedzieć, że na ruszcie powstają jej strefy. Odpowiednie rozmieszczenie produktów umożliwia optymalne upieczenie ich w tym samym czasie. Strefy można tworzyć odpowiednio układając węgiel pod rusztem w poniższy sposób.

  • Piramida ułożona w centralnej części grilla pod rusztem to sposób na zwiększenie temperatury bezpośrednio pod rusztem. Takie warunki sprzyjają idealnemu grillowaniu steków wołowych.
  • Pierścień brykietu rozłożony na obwodzie rusztu sprawia, że strefa najwyższej temperatury znajduje się dokładnie w centrum rusztu. To miejsce idealne do szybkiego podpiekania.
  • Dwie strefy temperatury osiąga się, jeśli rozżarzony brykiet zostanie ułożony na połowie rusztu do palenia.
  • Trzy strefy temperatury można osiągnąć układając węgiel schodkowo od jednej strony grilla do drugiej, dzięki czemu tam, gdzie jest go najwięcej, temperatura będzie najwyższa.
  • Jednakowa, średnio wysoka temperatura w całym grillu powstanie, jeśli w centrum ułożonego w okręgu brykietu ustawimy aluminiową tackę w wodą.

potrawy z grilla

Grillowanie pośrednie i bezpośrednie

Osoby początkujące w sztuce grillowania zapewne spotkały się z tymi określeniami, zastanawiając się nad ich różnica i przeznaczeniem. O grillowaniu bezpośrednim mówimy wtedy, gdy mięso lub inne produkty poddawane są szybkiemu opiekaniu bezpośrednio nad żarem. Proces ten ma na celu zamknięcie powierzchni mięsa i zachowanie w nim smaku podobnie, jak podczas podsmażania mięsa do pieczenia czy gulaszu. Grillowanie pośrednie, to utrzymywanie podpieczonego mięsa w średnio wysokiej temperaturze, dzięki czemu powoli dochodzi wewnątrz, zachowując soczystość i nie wysychając. Wykorzystując strefy temperatury w grillu można jednocześnie wykonywać grillowanie bezpośrednie i pośrednie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl