Promocje
Rozpałka parafinowa Weber (24 szt.)
Rozpałka parafinowa Weber (24 szt.)
12,90 zł 9,99 zł
szt.
Uchwyt do rusztów GBS Weber
Uchwyt do rusztów GBS Weber
109,00 zł 92,00 zł
szt.
Ruszt do grillowania metodą pośrednią Weber - duży
Ruszt do grillowania metodą pośrednią Weber - duży
119,00 zł 101,00 zł
szt.
Ruszt do grillowania metodą pośrednią Weber - mały
Ruszt do grillowania metodą pośrednią Weber - mały
105,00 zł 89,00 zł
szt.
Płyta żeliwna do grilli Weber Q 2000 / 2200 / 2400
Płyta żeliwna do grilli Weber Q 2000 / 2200 / 2400
279,00 zł 237,00 zł
szt.
Płyta żeliwna do grilli Weber  Q 1000 / 1200 / 1400
Płyta żeliwna do grilli Weber Q 1000 / 1200 / 1400
239,00 zł 203,00 zł
szt.
Stojak na kurczaka Weber
Stojak na kurczaka Weber
92,90 zł 78,00 zł
szt.
Kosz do warzyw i ryb Weber mały
Kosz do warzyw i ryb Weber mały
149,00 zł 126,00 zł
szt.
Kosz do warzyw Weber duży
Kosz do warzyw Weber duży
119,00 zł 101,00 zł
szt.
Jak grillować

Grillowanie to proces wymagający nie tylko odpowiedniego sprzętu i akcesoriów, ale też umiejętności przygotowania rusztu i kontrolowania warunków właściwych dla konkretnych potraw. Osoby o kulinarnych zamiłowaniach doskonale wiedzą, że innego postępowania wymaga mięso drobiowe, a innego wołowina, podobnie jak szczególne warunki trzeba stworzyć dla ryb czy warzyw. Wprawdzie każdy może upiec na grillu szaszłyk czy karkówkę, jednak nie każdy osiągnie ten sam efekt smakowy i doskonałość. Co warto wiedzieć o grillowaniu, aby zagwarantować jego najlepsze efekty?

jak grillowac

Rozpalanie i temperatura grilla

Najważniejszym elementem wpływającym na proces pieczenia jest temperatura wewnątrz komory i na samym ruszcie. Odpowiednie dostosowanie do rodzaju potrawy pozwoli na doskonałe wypieczenie na wylot, a jednoczesne zachowanie soczystości mięsa, bez jego przypalenia czy wysuszenia. W grillach węglowych pierwszym etapem zawsze jest rozpalanie węgla w kominie. Ilość węgla decyduje o późniejszej temperaturze, dlatego ważne jest precyzyjne odmierzenie ilości brykietów. Do rozpalenia można użyć podpałki Weber. Do regulowania temperatury służą też wywietrzniki w pokrywie. Im są one bardziej otwarte, tym więcej tlenu dopływa do paleniska, a temperatura wnętrza jest wyższa. Do wygaszenia wywietrzniki należy zamknąć.

potrawy z grilla

Strefy temperatury na ruszcie

Ponieważ pieczenie różnych produktów wymaga nieco innych temperatur warto wiedzieć, że na ruszcie powstają jej strefy. Odpowiednie rozmieszczenie produktów umożliwia optymalne upieczenie ich w tym samym czasie. Strefy można tworzyć odpowiednio układając węgiel pod rusztem w poniższy sposób.

  • Piramida ułożona w centralnej części grilla pod rusztem to sposób na zwiększenie temperatury bezpośrednio pod rusztem. Takie warunki sprzyjają idealnemu grillowaniu steków wołowych.
  • Pierścień brykietu rozłożony na obwodzie rusztu sprawia, że strefa najwyższej temperatury znajduje się dokładnie w centrum rusztu. To miejsce idealne do szybkiego podpiekania.
  • Dwie strefy temperatury osiąga się, jeśli rozżarzony brykiet zostanie ułożony na połowie rusztu do palenia.
  • Trzy strefy temperatury można osiągnąć układając węgiel schodkowo od jednej strony grilla do drugiej, dzięki czemu tam, gdzie jest go najwięcej, temperatura będzie najwyższa.
  • Jednakowa, średnio wysoka temperatura w całym grillu powstanie, jeśli w centrum ułożonego w okręgu brykietu ustawimy aluminiową tackę w wodą.

potrawy z grilla

Grillowanie pośrednie i bezpośrednie

Osoby początkujące w sztuce grillowania zapewne spotkały się z tymi określeniami, zastanawiając się nad ich różnica i przeznaczeniem. O grillowaniu bezpośrednim mówimy wtedy, gdy mięso lub inne produkty poddawane są szybkiemu opiekaniu bezpośrednio nad żarem. Proces ten ma na celu zamknięcie powierzchni mięsa i zachowanie w nim smaku podobnie, jak podczas podsmażania mięsa do pieczenia czy gulaszu. Grillowanie pośrednie, to utrzymywanie podpieczonego mięsa w średnio wysokiej temperaturze, dzięki czemu powoli dochodzi wewnątrz, zachowując soczystość i nie wysychając. Wykorzystując strefy temperatury w grillu można jednocześnie wykonywać grillowanie bezpośrednie i pośrednie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl