Bez piekarnika ani rusz. Trzy przepisy na pieczone smakowitości

W upalne dni istotną rolę w kuchni odgrywa lodówka. Jesienią uwaga miłośników gotowania skupia się zaś na piekarniku. Z jego pomocą można bowiem przygotować ciepłe dania, idealne na chłodniejsze dni. W dzisiejszym jadłospisie zagoszczą pieczone ziemniaki, pieczarki faszerowane kiełbasą i pieczone jabłko.

Nie trzeba być wyjątkowym zmarzluchem, by jesienią marzyć o ciepłych, przyjemnie rozgrzewających daniach. Po okresie szukania chłodzących dań przyszedł czas na potrawy z piekarnika. Swoimi propozycjami na jesienne dni dzielą się polscy producenci żywności, laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie. Członkowie Loży Ekspertów programu Doceń polskie potwierdzili, że specjały z oferty poniższych firm cechują się odpowiednim wyglądem i smakiem, a także ceną adekwatną do jakości. Mając do dyspozycji rodzime składniki najwyższej jakości można zabrać się za gotowanie. 

I. Ziemniaki pieczone w gęsim smalcu
Propozycja Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego Agro-Top, producenta nagrodzonego przez jury Doceń polskie smalcu gęsiego.

Składniki:
– 4-5 dużych ziemniaków
– świeży rozmaryn
– 1 szklanka Smalcu gęsiego Agro-Top nagrodzonego przez Lożę Ekspertów programu Doceń polskie certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT

Przygotowanie:
Tłuszcz gęsi umieszczamy w brytfance, a następnie naczynie przekładamy do piekarnika i rozgrzewamy go do temp. 250 stopni Celsjusza. Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, po czym gotujemy je około 8 minut w osolonej wodzie. Warzywa powinny być delikatnie podgotowane, nie mogą być jednak surowe.Ziemniaki wyjmujemy z wody, bardzo dokładnie je osuszamy i układamy w rozgrzanej brytfance, polewamy gorącym tłuszczem i pieczemy 10-15 minut w temp. 250 st. Po upływie tego czasu obracamy ziemniaki na drugą stronę, oprószamy solą i rozmarynem, a następnie pieczemy je przez kolejnych 10-15 minut. Ziemniaki pieczmy aż się zarumienią, a ich skórka będzie chrupiąca.

II. Pieczarki faszerowane kiełbasą
Przepis pochodzi z bloga SmacznePrzepisy.com.pl. Jednym ze składników dania jest specjał laureata programu Doceń polskie,  Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek.

Składniki:
– 15 średnich pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
 250g Z Polskiego Dwora Kiełbasy Herbowej (specjał Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek zdobył od ekspertów certyfikat jakości Doceń polskie i tytuł TOP PRODUKT)
– 200g sera żółtego
– 2 jajka
– sól (opcjonalnie)
– pieprz
– oregano
– olej

Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy na małe kawałki. Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i zdejmujemy z ognia. Dokładamy starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty (odkładając odrobinę do posypania).Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone. Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20-30 minut. Podajemy na ciepło.

III. Pieczone jabłko z Pigwą w Syropie
Pomysłem na szybki i prosty deser dzieli się firma ETERNO, laureat programu Doceń polskie.

Składniki:
– 1 kwaskowe jabłko
– 1 słoiczek Pigwy w Syropie ETERNO nagrodzonej trzykrotnie godłem Doceń polskie i tytułem TOP PRODUKT
– cynamon

Przygotowanie:
Z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne, uważając przy tym, aby nie przebić owocu na wylot. Wypełniamy jabłko plastrami pigwy, dopełniamy syropem, a następnie całość obficie posypujemy  cynamonem. Tak przygotowanie jabłka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 180 st. Celsjusza, obserwując owoc, aby go nie przypalić.

Więcej przepisów można znaleźć na blogu programu Doceń polskie, w zakładce Przepisy,  http://blog.docenpolskie.pl/przepis. 

1 komentarz

  1. mmm dzisiaj spróbowałem pieczarek faszerowanych z kiełbaską – palce lizać!

Comments are closed.